Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης

Μοιράσου το

Εάν επισκεφθείτε την Λήμνο και είστε λάτρεις των αρχαιοτήτων, τότε δε γίνεται να μην περιηγηθείτε στον Αρχαιολογικό Χώρο Πολιόχνης, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης!

Ο Αρχαιολογικός Χώρος, βρίσκεται στην περιοχή Καμίνια, στην Πολιόχνη, έναν οικισμό χτισμένο πάνω σε ύψωμα, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, προστατευμένο από ένα πέτρινο τείχος.

insta: makallian

Ιστορία

Η αρχαία Πολιόχνη χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και αποτέλεσε στρατηγικό εμπορικό σημείο, που συνέδεε το βορειοανατολικό Αιγαίο και τα μικρασιατικά παράλια, με τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο λόφος πάνω στον οποίο ήταν χτισμένη η Πολιόχνη, είχε όλα τα εφόδια για να αναπτυχθεί, αφού το πόσιμο νερό, η εύφορη γη και τα μεταλλεύματα, χάριζαν αφθονία στην περιοχή.

Ο οικισμός σαφώς χτίστηκε ξανά και ξανά ανά τους αιώνες, για αυτό και είναι σηματοδοτημένος με 7 χρώματα, που αντιστοιχούν στις ανάλογες χρονικές φάσεις, εκκινώντας από τη Νεολιθική Περίοδο και φθάνοντας ως το 3.000 π.Χ., που εγκαταλείφθηκε ως και το Μεσαίωνα.

Η εγκατάλειψη της πόλης συνδέθηκε με την επικράτηση αυταρχικών καθεστώτων, που τάραξαν την δημοκρατική οργάνωσή της, καθώς και με τον καταστροφικό σεισμό που επηρέασε πολλές πόλεις του βορειοανατολικού Αιγαίου, το 2100 π.Χ.

Ενδείξεις της Δημοκρατίας στην Πολιόχνη, είναι το αρχαίο βουλευτήριο, που αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα. Εκεί θα δείτε μια τεράστια λιθόχτιστη αίθουσα με καθίσματα, όπου λαμβάνονταν οι μεγάλες αποφάσεις της πόλης.

 
insta: ezzletothefezzle

Η Πολιόχνη στην ακμή της, είχε οργανωμένο πολεοδομικό και αποχετευτικό σύστημα, ενώ φαίνεται πως είχαν ανθίσει οι κεραμικές τέχνες και η μεταλλοτεχνία και οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνταν με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1930 από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, ενώ μέχρι και σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες που φέρνουν διαρκώς στο φως νέα ευρήματα, ενώ οι εργασίες αναστήλωσης, διατηρούν την αρχαία πόλη σε καλή κατάσταση.

Πληροφορίες

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης, είναι ανοιχτός καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, εκτός της Τρίτης, από τις 08.30 π.μ έως τις 15.00 μ.μ.

Το χαμηλό εισιτήριο εισόδου, την καθιστά προσβάσιμη για όλους, αφού το αντίτιμο κυμαίνεται από 3 έως 1 Ε., ανάλογα με την κατηγορία του κάθε επισκέπτη.

Επισκεφθείτε το σημαντικό μνημείο του αρχαίου πολιτισμού της Λήμνου και συνδυάστε την περιήγησή σας, με μπάνιο στον κόλπο του Βρόσκοπου, που βρίσκεται ακριβώς εκεί.

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι