Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Μοιράσου το

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου αξίζει να πραγματοποιηθεί κατά τη διαμονή σας στο νησί, καθώς εκεί εκτίθενται ευρήματα, που παρουσιάζουν όλη την ιστορία της Λήμνου, από την Χαλκολιθική εποχή ως και την Ρωμαιοκρατία.

Το κτίριο του Μουσείου είναι νεοκλασικής, λιτής αρχιτεκτονικής και κάποτε στεγάζονταν σε αυτό το τουρκικό διοικητήριο, με την πρώτη έκθεση να πραγματοποιείται εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Η έκθεση του Μουσείου καταλαμβάνει δύο ορόφους, με το ένα μέρος να αφορά την Προϊστορική εποχή και το άλλο, την Κλασική και Ρωμαϊκή. Τα εκθέματα είναι αποτέλεσμα των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Κ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Στην έκθεση θα δείτε γλυπτά, ειδώλια, αγγεία και σκεύη, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, νομίσματα, λείψανα ανθρώπων και ζώων, κτερίσματα τάφων και άλλα ευρήματα σχετικά με όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου της Λήμνου, με κάποια εκθέματα να προέρχονται και από την Ίμβρο.

Ξεχωριστά είναι τα αγγεία από το Καβείριο, τα αφιερώματα του Ιερού της Μεγάλης Θεάς από την Ηφαιστία και τα κτερίσματα της Νεκρόπολης, αλλά και τα ευρήματα του Ιερού Βωμού της Θεάς Άρτεμης.

Τα εκθέματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και λειτουργούν ως πόλος έλξης των περισσότερων επισκεπτών, είναι τα περίφημα πήλινα αγαλμάτια των Σειρήνων και Σφιγγών, που χρονολογούνται στην Aρχαϊκή εποχή.

Επίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε και στην βιβλιοθήκη που διαθέτει το Μουσείο, αλλά και να προμηθευτείτε αναμνηστικά της επίσκεψής σας, από το κατάστημα που λειτουργεί εντός του.

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 π.μ έως τις 15.30 μ.μ., εκτός της Τρίτης και των επίσημων αργιών, ενώ το κόστος της εισόδου είναι στα 3 Ε. το κανονικό και στα 2 Ε. το μειωμένο.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε αυτό το αξιόλογο Μουσείο, το οποίο αποτελεί σημείο πολιτιστικής συνάντησης της τοπικής κοινωνίας. Την επίσκεψή σας μπορείτε να την συνδυάσετε με μια βόλτα στην Μύρινα, καθώς το Μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Χώρας.

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι