Κουκονήσι: Το αρχαίο νησάκι

Μοιράσου το

Εάν επισκεφθείτε τη Λήμνο, μη ξεχάσετε να πάτε στο Κουκονήσι. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι σε σχήμα αυγού, μέσα στον κόλπο του Μούδρου, που είναι προϊστορικός οικισμός.

Το νησάκι αυτό, ενώνεται με τον σημερινό οικισμό, μέσω μιας λωρίδας γης και ταυτόχρονα αποτελεί υδροβιότοπο για πολλά είδη πτηνών.

Ιστορία

Κατά τη δεκαετία του 1990, ο Λήμνιος αρχαιολόγος Χρήστος Μπουλώτης, ανακάλυψε ίχνη οικισμού από την εποχή της Χαλκοκρατίας.

Στις ανασκαφές που ακολούθησαν, ήρθε στο φως ολόκληρος ο οικισμός, που χρονολογείται στο 3.000 π.Χ., ενώ μέχρι και σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης.

Ο θρύλος λέει ότι οι Κούκονες, άνδρες γίγαντες και άγριοι, ζούσαν στο νησί, χωρίς να έχουν επαφή με τους άλλους κατοίκους της Λήμνου.

Μια μέρα αποφάσισαν να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους και να μη βγουν ποτέ ξανά και έτσι εξαφανίστηκαν για πάντα!

insta: anaskous

 

Πιθανώς το όνομα του νησιού συνδυάζεται με τους Κίκονες, θρακικό φύλο, που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, το οποίο είχε εγκατασταθεί στη Λήμνο.

Ωστόσο, η φημολογία για το όνομα είναι μεγάλη και δεν υπάρχει μία και μόνο εκδοχή.

Το Κουκονήσι αποτελούσε θαλάσσιο εμπορικό σταυροδρόμι, εξαιτίας της θέσης του απέναντι από την Τροία.

Τα οστά τόνου που βρέθηκαν στο νησί, τα αγγεία από τη Μινωική Κρήτη, τη Μικρά Ασία, καθώς και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, μαρτυρούν το εμπόριο που γινόταν.

Ως οικισμός γνώρισε μεγάλη άνθηση, με ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης, της υφαντουργίας, της λιθοτεχνίας και της χαλκοτεχνίας.

Οι κάτοικοι απασχολούνταν στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, ενώ πολλοί εργάζονταν ως βιοτέχνες.

Το Κουκονήσι φαίνεται πως είχε ξανά χτιστεί πολλές φορές, αφού ανακαλύφθηκαν διαφορετικές φάσεις της πόλης, χτισμένες η μία πάνω στην άλλη.

Πιθανές αιτίες για την καταστροφή, που οδήγησε στο αλλεπάλληλο χτίσιμο, ήταν μεταξύ άλλων η πυρκαγιά και ο σεισμός.

Η περιοχή αποτέλεσε σημαντικό κέντρο μόνιμης εγκατάστασης των Μυκηναίων, γεγονός που προκύπτει από τα αγγεία θρησκευτικού χαρακτήρα, που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές.

Σήμερα μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στο Κουκονήσι και να δείτε τον προϊστορικό οικισμό, καθώς και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής.

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι