Κρασί Λήμνου: Ποικιλίες και αρώματα

Μοιράσου το

Το κρασί Λήμνου διαθέτει δύο ποικιλίες, που παράγονται παραδοσιακά στο νησί. Η πρώτη ποικιλία είναι η αρχαία, Λημνιό Καλαμπάκι, ενώ η νεότερη, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Οι ποικιλίες αυτές διαθέτουν μοναδικά αρώματα και αξίζει η δοκιμή τους κατά την παραμονή σας στο νησί. Φυσικά, αποτελούν ξεχωριστή επιλογή δώρου από τη Λήμνο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Το κρασί Λήμνου οφείλει την υπέροχη γεύση και τα ξεχωριστά του αρώματα στο κλίμα και στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, αλλά και στις ιδιαίτερες τοπικές ποικιλίες, οι οποίες θα σας εντυπωσιάσουν!

Κρασί Λήμνου – Ιστορία

Το κρασί Λήμνου χάνεται μέσα στους αιώνες της ιστορίας, με μαρτυρίες που ξεκινούν ήδη από την εποχή του Ομήρου και κάνουν λόγο για τη στενή σύνδεση του νησιού με το κρασί. Μάλιστα, ο βασιλιάς Θόαντας ξεκίνησε από τότε το εμπόριο του οίνου, μέσω θαλάσσης.

Το κρασί Λήμνου απολάμβαναν και οι ήρωες του Τρωικού πολέμου, ενώ λέγεται ότι ο Οδυσσέας νίκησε τον κύκλωπα Πολύφημο, μεθώντας τον με το γλυκό κρασί της Λήμνου.

Η ιστορία του λημνιώτικου κρασιού συνεχίστηκε και στα χρόνια του Χριστιανισμού, με τις μονές να διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία για την αμπελουργική δραστηριότητα του τόπου.

Το κρασί Λήμνου συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά με τις γεύσεις και τα ξεχωριστά του αρώματα μέχρι και σήμερα όσους το δοκιμάζουν, θριαμβεύοντας σε διαγωνισμούς και διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Λημνιό Καλαμπάκι

Το Λημνιό Καλαμπάκι είναι μάλλον η αρχαιότερη ποικιλία παγκοσμίως!

Διαθέτει βαθύ κόκκινο χρώμα, ενώ το μέγεθος του σταφυλιού είναι μικρό και έχει κουκούτσι.

Η ποικιλία αυτή είναι καταλληλότερη για οινοποίηση, παρά για κατανάλωση.

Συχνά αναμειγνύεται με το Cabernet ή το Merlot, προσφέροντας κρασιά διαφορετικών γεύσεων.

Ακόμα, μαζί με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας προσφέρει το κλασικό ροζέ, ενώ από μόνο του χαρίζει ξηρό και ημίγλυκο ερυθρό.

insta: limnoswines1937

Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ξηρό

Το Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ξηρό διαθέτει κυρίαρχα γήινα αρώματα, με συμπληρωματικά αρώματα φρούτων του δάσους.

Η γεύση του είναι πλούσια, με έντονες τανίνες και ελαφρά μπαχαρικά.

Το χρώμα του είναι φωτεινό ερυθρό, με κεραμιδί ανταύγειες.

Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 12%, ενώ σερβίρεται στους 16°C, πλάι σε ψητά κρεατικά ή ψάρια, τυριά ή αλλαντικά.

Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ημίγλυκο

Το Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ημίγλυκο διαθέτει αρώματα κόκκινων φρούτων, ενώ η υφή του είναι μαλακή, αφήνοντας μια ευχάριστη επίγευση.

Το χρώμα του είναι λαμπερό κόκκινο, ενώ επιτρέπει παλαίωση έως και 3 έτη από το έτος παραγωγής.

Σερβίρεται στου 12 – 14°C συνοδεύοντας ελαφριά κρεατικά, φρούτα ή επιδόρπια.

insta: limnoswines1937

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, όπως μαρτυρά και το όνομά του, πιθανώς προέρχεται από την Αίγυπτο, ενώ ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για τη νεότερη ποικιλία  κρασιών της Λήμνου, αφού έφτασε στο νησί περίπου το 1910.

Οι ντόπιοι το ονόμαζαν και εγγλέζικο και σήμερα αποτελεί την κατεξοχήν ποικιλία κρασιού της Λήμνου.

Παρότι το Μοσχάτο αγαπάει γενικά τη ζέστη και θα μπορούσε να αναπτυχθεί άριστα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, φαίνεται ότι έχει ευδοκιμήσει στη Λήμνο, όπως πουθενά αλλού.

Το Μοσχάτο προσφέρει κυρίως μονοποικιλιακά ξηρά ή γλυκά λευκά κρασιά, φρέσκα ή παλαιωμένα.

Ακόμη, το Μοσχάτο παράγει κρασιά βιολογικής καλλιέργειας, ενώ αποτελεί τη βάση για το ροζέ και τη ρετσίνα Λήμνου.

insta: limnoswines1937

Μοσχάτο Αλεξανδρείας λευκό ξηρό

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας λευκό ξηρό διαθέτει μια ευχάριστη οξύτητα με ισορροπημένα αρώματα λουλουδιών, ενώ το λευκό τριαντάφυλλο και το γιασεμί αφήνουν μια λεμονάτη επίγευση.

Το χρώμα του είναι κιτρινόλευκο, με πρασινωπές ανταύγιες και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 12,4%.

Σερβίρεται στους 10°C και είναι ιδανικό μαζί με θαλασσινά.

Μοσχάτο Αλεξανδρείας λευκό γλυκό

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας λευκό γλυκό χαρακτηρίζεται για το έντονο άρωμα σταφυλιού με προεκτάσεις εσπεριδοειδών και κομψά αρώματα από κονφί νεράτζι και γλυκό βερίκοκο.

Η γεύση του χαρακτηρίζεται από υπερώριμα φρούτα, μέλι και αποξηραμένα φρούτα μακράς επίγευσης και διάρκειας. Η έλλειψη οξύτητας ισορροπείται από την ελαφριά πικρίλα που αφήνουν οι φλούδες των εσπεριδοειδών.

Το κρασί αυτό επιδέχεται παλαίωση, σε αντίθεση με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας λευκό ξηρό.

Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 15%, σερβίρεται στους 8°C μαζί με φρούτα, γλυκά ή επιδόρπια.

insta: limnoswines1937

Κρασί Λήμνου

Το κρασί Λήμνου χάρη στις δύο τοπικές ποικιλίες Λημνιό Καλαμπάκι και Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, γνωρίζει ιδιαίτερη δημοφιλία και αναγνωρισιμότητα στους κύκλους των γευσιγνωστών.

Δοκιμάστε λοιπόν τις δύο ποικιλίες, οι οποίες ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις, είτε είστε λάτρεις των ξηρών, ημίγλυκων ή λευκών κρασιών και χαρίστε στους αγαπημένους σας ένα μπουκάλι ποιοτικό λημνιώτικο κρασί.

Απολαύστε το κρασί της Λήμνου πλάι στο κύμα, ένα μεσημέρι μαζί με το φαγητό σας ή ένα δροσερό βράδυ, ως συνοδευτικό των τοπικών γλυκισμάτων του νησιού.

 

 

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Από την Λήμνο