Το κρασί Λήμνου διαθέτει δύο ποικιλίες, που παράγονται παραδοσιακά στο νησί. Η πρώτη ποικιλία είναι η αρχαία, Λημνιό Καλαμπάκι, ενώ η νεότερη, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Οι ποικιλίες αυτές διαθέτουν μοναδικά αρώματα και αξίζει η δοκιμή τους κατά την παραμονή σας στο νησί. Φυσικά, αποτελούν ξεχωριστή επιλογή δώρου από τη Λήμνο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Το κρασί Λήμνου οφείλει την υπέροχη γεύση και τα ξεχωριστά του αρώματα στο κλίμα και στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, αλλά και στις ιδιαίτερες τοπικές ποικιλίες, οι οποίες θα σας εντυπωσιάσουν!
Κρασί Λήμνου – Ιστορία
Το κρασί Λήμνου χάνεται μέσα στους αιώνες της ιστορίας, με μαρτυρίες που ξεκινούν ήδη από την εποχή του Ομήρου και κάνουν λόγο για τη στενή σύνδεση του νησιού με το κρασί. Μάλιστα, ο βασιλιάς Θόαντας ξεκίνησε από τότε το εμπόριο του οίνου, μέσω θαλάσσης.
Το κρασί Λήμνου απολάμβαναν και οι ήρωες του Τρωικού πολέμου, ενώ λέγεται ότι ο Οδυσσέας νίκησε τον κύκλωπα Πολύφημο, μεθώντας τον με το γλυκό κρασί της Λήμνου.
Η ιστορία του λημνιώτικου κρασιού συνεχίστηκε και στα χρόνια του Χριστιανισμού, με τις μονές να διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία για την αμπελουργική δραστηριότητα του τόπου.
Το κρασί Λήμνου συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά με τις γεύσεις και τα ξεχωριστά του αρώματα μέχρι και σήμερα όσους το δοκιμάζουν, θριαμβεύοντας σε διαγωνισμούς και διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Λημνιό Καλαμπάκι
Το Λημνιό Καλαμπάκι είναι μάλλον η αρχαιότερη ποικιλία παγκοσμίως!
Διαθέτει βαθύ κόκκινο χρώμα, ενώ το μέγεθος του σταφυλιού είναι μικρό και έχει κουκούτσι.
Η ποικιλία αυτή είναι καταλληλότερη για οινοποίηση, παρά για κατανάλωση.
Συχνά αναμειγνύεται με το Cabernet ή το Merlot, προσφέροντας κρασιά διαφορετικών γεύσεων.
Ακόμα, μαζί με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας προσφέρει το κλασικό ροζέ, ενώ από μόνο του χαρίζει ξηρό και ημίγλυκο ερυθρό.
Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ξηρό
Το Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ξηρό διαθέτει κυρίαρχα γήινα αρώματα, με συμπληρωματικά αρώματα φρούτων του δάσους.
Η γεύση του είναι πλούσια, με έντονες τανίνες και ελαφρά μπαχαρικά.
Το χρώμα του είναι φωτεινό ερυθρό, με κεραμιδί ανταύγειες.
Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 12%, ενώ σερβίρεται στους 16°C, πλάι σε ψητά κρεατικά ή ψάρια, τυριά ή αλλαντικά.
Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ημίγλυκο
Το Λημνιό Καλαμπάκι ερυθρό ημίγλυκο διαθέτει αρώματα κόκκινων φρούτων, ενώ η υφή του είναι μαλακή, αφήνοντας μια ευχάριστη επίγευση.
Το χρώμα του είναι λαμπερό κόκκινο, ενώ επιτρέπει παλαίωση έως και 3 έτη από το έτος παραγωγής.
Σερβίρεται στου 12 – 14°C συνοδεύοντας ελαφριά κρεατικά, φρούτα ή επιδόρπια.