Το νησί της Λήμνου είναι φημισμένο για τα παραδοσιακά γλυκά ταψιού, τα οποία φτιάχνονται με σουσάμι και μέλι Λήμνου.
Τα κατιμέρια και οι σαμσάδες είναι τα νόστιμα παραδοσιακά γλυκά με μέλι του τόπου, ενώ άλλα σιροπιαστά γλυκά είναι οι δίπλες και τα γλυκά του κουταλιού.
Τα βενιζελικά Λήμνου είναι αμυγδαλωτά γλυκά, που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι των ντόπιων, αλλά πεντανόστιμα είναι και τα λουκούμια και ο χαλβάς του νησιού.
Κατιμέρια
Τα κατιμέρια είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Λήμνου, που μοιάζουν με τις τηγανίτες.
Είναι σαν τηγανητές πιτούλες, που περιέχουν το παραδοσιακό τυρί καλαθάκι Λήμνου και γαρνίρονται με μέλι ή πετιμέζι.
Πρόκειται για ένα χορταστικό έδεσμα, το οποίο απαντάται σε παραλλαγές, σε πολλά νησιά της Ελλάδας, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
Τα κατιμέρια είναι ένα ιδανικό θρεπτικό πρωινό, για να ξεκινήσετε την ημέρα σας στο νησί της Λήμνου.
Σαμσάδες
Οι σαμσάδες είναι σιροπιαστά γλυκά ταψιού, σαν μπακλαβάς και περιέχουν γέμιση από ντόπιο σουσάμι.
Το σουσάμι παράγεται στη Λήμνο από τα παλιά χρόνια, ενώ στα μέρη του νησιού που φύτρωναν αμυγδαλιές, οι σαμσάδες περιείχαν και αμύγδαλα.
Είναι από τα γλυκά ταψιού, που σερβίρονται σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως είναι η Πρωτοχρονιά και συνοδεύονται συχνά με κάποιο λικέρ.
Βενιζελικά Λήμνου
Τα βενιζελικά Λήμνου είναι τα δημοφιλή αμυγδαλωτά γλυκά του νησιού, τα οποία είναι ιδιαίτερα, τόσο στη γεύση, όσο και στην εμφάνιση.
Τα αμυγδαλωτά Λήμνου εξωτερικά έχουν μια γλυκιά επίστρωση γλάσου βανίλιας, ενώ μέσα περιέχουν αμυγδαλόψιχα και σοκολάτα.
Τα παραδοσιακά γλυκά αυτά πήραν το όνομά τους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί, ύστερα από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και την προσάρτηση της Λήμνου στο ελληνικό κράτος.
Για το καλωσόρισμα, οι γυναίκες της Λήμνου, πρόσφεραν στον Βενιζέλο τα περίφημα αμυγδαλωτά, που έμειναν γνωστά στην ιστορία του νησιού.