Τα παραδοσιακά τυριά της Λήμνου είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τη νόστιμη γεύση και τα αγνά υλικά τους.
Οι τυροκόμοι του νησιού με την εμπειρία και τη γνώση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, δημιουργούν παραδοσιακά τυριά, που ικανοποιούν ακόμη και τις πιο απαιτητικές γεύσεις.
Τα πιο γνωστά τυριά που παράγει ο τόπος είναι το καλαθάκι Λήμνου, το μελίχλωρο, η φέτα Λήμνου, το κασκαβάλι Λήμνου και το ανθότυρο.
Μια δοκιμή λοιπόν στα τυροκομικά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι απαραίτητη!
Καλαθάκι Λήμνου
Το καλαθάκι Λήμνου ίσως είναι το πιο δημοφιλές τυρί του νησιού! Φτιάχνεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, από κοπάδια ελευθέρας βοσκής.
Πρόκειται για ένα τυρί με πλούσια γεύση, αρωματικό, πιο ώριμο από τη φέτα.
Το καλαθάκι Λήμνου ωριμάζει μέσα σε άλμη σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το κυλινδρικό σχήμα του, οφείλεται στα ψάθινα καλάθια, εντός των οποίων στραγγίζεται.
Το παραδοσιακό τυρί της Λήμνου είναι πολυβραβευμένο και φημισμένο εντός και εκτός Ελλάδας!
Μελίχλωρο
Το μελίχλωρο συγκαταλέγεται και αυτό στα αγνά παραδοσιακά προϊόντα Λήμνου και αποτελεί τη γκουρμέ επιλογή μεταξύ των λημνιακών τυριών.
Η διαδικασία παραγωγής του είναι σύνθετη, αφού αποστραγγίζεται και αφυδατώνεται σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
Το μελίχλωρο Λήμνου στα στάδια της αρχικής του ωρίμανσης τοποθετείται στην σκιά, αποκτώντας ξηρή και χλωρή μορφή, στην οποία οφείλει και το όνομά του.
Όμως, όταν αποξηρανθεί ακόμη περισσότερο, ονομάζεται μελίπαστο.
Σε κάθε περίπτωση, το μελίπαστο ή μελίχλωρο Λήμνου είναι εξαιρετικό, είτε τριμμένο στο φαγητό, είτε ως συνοδευτικό στο κρασί ή και ως σαγανάκι!