Παραδοσιακά τυριά

Μοιράσου το

Τα παραδοσιακά τυριά της Λήμνου είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τη νόστιμη γεύση και τα αγνά υλικά τους.

Οι τυροκόμοι του νησιού με την εμπειρία και τη γνώση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, δημιουργούν παραδοσιακά τυριά, που ικανοποιούν ακόμη και τις πιο απαιτητικές γεύσεις.

Τα πιο γνωστά τυριά που παράγει ο τόπος είναι το καλαθάκι Λήμνου, το μελίχλωρο, η φέτα Λήμνου, το κασκαβάλι Λήμνου και το ανθότυρο.

Μια δοκιμή λοιπόν στα τυροκομικά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι απαραίτητη!

Καλαθάκι Λήμνου

Το καλαθάκι Λήμνου ίσως είναι το πιο δημοφιλές τυρί του νησιού! Φτιάχνεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, από κοπάδια ελευθέρας βοσκής.

Πρόκειται για ένα τυρί με πλούσια γεύση, αρωματικό, πιο ώριμο από τη φέτα.

Το καλαθάκι Λήμνου ωριμάζει μέσα σε άλμη σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το κυλινδρικό σχήμα του, οφείλεται στα ψάθινα καλάθια, εντός των οποίων στραγγίζεται.

Το παραδοσιακό τυρί της Λήμνου είναι πολυβραβευμένο και φημισμένο εντός και εκτός Ελλάδας!

insta: aisthiseon_gefseis

Μελίχλωρο

Το μελίχλωρο συγκαταλέγεται και αυτό στα αγνά παραδοσιακά προϊόντα Λήμνου και αποτελεί τη γκουρμέ επιλογή μεταξύ των λημνιακών τυριών.

Η διαδικασία παραγωγής του είναι σύνθετη, αφού αποστραγγίζεται και αφυδατώνεται σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

Το μελίχλωρο Λήμνου στα στάδια της αρχικής του ωρίμανσης τοποθετείται στην σκιά, αποκτώντας ξηρή και χλωρή μορφή, στην οποία οφείλει και το όνομά του.

Όμως, όταν αποξηρανθεί ακόμη περισσότερο, ονομάζεται μελίπαστο.

Σε κάθε περίπτωση, το μελίπαστο ή μελίχλωρο Λήμνου είναι εξαιρετικό, είτε τριμμένο στο φαγητό, είτε ως συνοδευτικό στο κρασί ή και ως σαγανάκι!

insta: dietosophy

Φέτα Λήμνου

Η φέτα Λήμνου δημιουργείται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, στο οποίο οφείλει την υπόξινη γεύση της.

Πρόκειται για ένα αλμυρό, ημίσκληρο τυρί, που αφήνει την αίσθηση της θαλασσινής αλμύρας του νησιού.

Η φέτα Λήμνου είναι εξαιρετική επιλογή για συνοδεία πάνω από τις σαλάτες!

insta: beillevaire_uk

Κασκαβάλι Λήμνου

Το κασκαβάλι Λήμνου είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά, παραδοσιακά τυριά του νησιού. Μάλιστα, το κασκαβάλι έχει μακραίωνη παράδοση, αφού παράγεται στη Λήμνο ήδη από τον Μεσαίωνα!

Το κασκαβάλι αποξηραίνεται σε ζεστό περιβάλλον, μέσα σε ξύλινα κουτιά, με σίτες.

Πρόκειται για ένα κίτρινο, ημίσκληρο τυρί, με πλούσια, βουτυρένια υφή.

Το κασκαβάλι Λήμνου είναι υπέροχο ως τρίμμα για τα ζυμαρικά, συνοδευτικό για το κρασί και φυσικά σαγανάκι!

insta: mykalios

Ανθότυρο

Το ανθότυρο της Λήμνου είναι μία μίξη αιγοπρόβειου γάλακτος και τυρόγαλου.

Πρόκειται για ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ελαφρύ και γευστικό.

Το ανθότυρο νωπό είναι μια δροσερή επιλογή ακόμη και ως σνακ, ενώ το ξηρό ανθότυρο τριμμένο είναι τέλειο για τα μακαρόνια.

Παραδοσιακά τυριά

Τα παραδοσιακά τυριά του νησιού είναι σίγουρα από τα φαγητά της Λήμνου που πρέπει να δοκιμάσετε.

Το δημοφιλές καλαθάκι Λήμνου, το γκουρμέ μελίχλωρο ή μελίπαστο, η φέτα Λήμνου, το κασκαβάλι Λήμνου και το ανθότυρο, έχουν μοναδικές γεύσεις, μυρωδιές και υφές, που συνοδεύουν την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου.

Οι διακοπές στη Λήμνο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με το καλό φαγητό. Για αυτό, μην το χάσετε!

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι