Πεζοπορία Λήμνος: Ο φάρος Κόμπι

Μοιράσου το

Η πεζοπορική διαδρομή που θα προτείνουμε εδώ, απευθύνεται στους πεζοπόρους που επιθυμούν να περπατήσουν στις αθέατες διαδρομές της Λήμνου, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί.

Προορισμός λοιπόν είναι το ακρωτήριο Κόμπι, στο οποίο βρίσκεται ο ερειπωμένος φάρος, αλλά και το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής.

Το ακρωτήριο Κόμπι βρίσκεται στον κόλπο του Μούδρου και είναι ακατοίκητη νησίδα, προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000, απέναντι ακριβώς από τα παράλια της Τουρκίας.

Περιγραφή πεζοπορίας

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία το Διαπόρι, όπου μέχρι και την τελευταία μάντρα από την οποία ξεκινά το πεζοπορικό μονοπάτι, μπορείτε να φθάσετε με αυτοκίνητο.

Από εκεί και ύστερα ένας παλιός χωματόδρομος 14 χιλιομέτρων οδηγεί στο ακρωτήριο, διασχίζοντας τους λόφους της Λήμνου, στους οποίους πολύ πιθανό να συναντήσετε κοπάδια από αγριοκάτσικα, που βόσκουν ελεύθερα. Μάλιστα τα μονοπάτια διατηρούνται ανοιχτά χάρις σε αυτά.

Youtube: Hiking Adventures

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, από το σημείο όπου αφήσατε το αυτοκίνητο ως και το ακρωτήριο Κόμπι, θα περάσετε 3 μικρές παραλίες, οι οποίες φυσικά μπορούν να αποτελέσουν σταθμό για ένα γρήγορο και δροσιστικό μπάνιο.

Για να προσεγγίσετε τον φάρο, θα πρέπει τα νερά της θάλασσας να είναι «τραβηγμένα» προς τα μέσα, αποκαλύπτoντας έτσι ένα πέρασμα, μια λωρίδα γης, στην οποία θα περπατήσετε, φθάνοντας ως την βραχονησίδα, στην οποία θα σκαρφαλώσετε για να ανεβείτε στον φάρο.

Σε περίπτωση που τα νερά δεν είναι «τραβηγμένα», θα χρειαστεί να βουτήξετε στη θάλασσα, με τα νερά να φθάνουν λίγο πιο πάνω από τη μέση σας κι έτσι θα προσεγγίσετε περπατώντας το σημείο, καλύπτoντας μια σύντομη διαδρομή μέσα στο νερό.

Στην περίπτωση αυτή θα κουραστείτε λίγο περισσότερο και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ρεύματα της θάλασσας, για αυτό προτείνουμε να εξετάσετε πριν κάνετε αυτή την διαδρομή, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Youtube: Hiking Adventures

Η διάρκεια της διαδρομής κυμαίνεται από 4 έως 6 ώρες, ανάλογα με το αν θα καταφέρετε να περάσετε προς το ακρωτήριο και με τον τρόπο που τελικά θα επιλέξετε.

Ο βαθμός δυσκολίας του μονοπατιού είναι εύκολος και η μόνη δυσκολία της διαδρομής είναι το σημείο του περάσματος στον φάρο.

Ωστόσο, η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς οι εικόνες από την άγρια ομορφιά του Αιγαίου θα σας εκπλήξουν.

Παράλληλα, τα ηφαιστειογενή πετρώματα της Λήμνου, που θα συναντήσετε στην παραλία θα σας εντυπωσιάσουν με τους σχηματισμούς τους.

Ανεβαίνοντας στη βραχονησίδα θα δείτε τον φάρο, ο οποίος αποτελεί κτίσμα του 1912, κατασκευασμένο από τη Γαλλική Εταιρία Φάρων, φθάνοντας σε ύψος τα 7 μέτρα και εστιακό ύψος τα 57 μέτρα.

Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, με τη μπλε πόρτα του, που την έχει «φάει» το κύμα.

Η θέα από το σημείο αυτό είναι πανοραμική και μοναδική, καθώς η οπτική των 360 μοιρών καλύπτεται σε όλο το εύρος από το βαθύ μπλε της Λήμνου.

Youtube: Hiking Adventures

Πεζοπορικά tips

1. Το πιο βασικό, το οποίο αναφέραμε ήδη, είναι να ελέγξετε αν ο καιρός σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε το πέρασμα από τη στεριά προς τη βραχονησίδα Κόμπι.

Επιλέξετε μια ημέρα με χαμηλά μποφόρ και ρωτήστε πρώτα τους ντόπιους αν τα νερά είναι ασφαλή για να διασχίσετε το σημείο.

Σίγουρα υπάρχουν τολμηροί πεζοπόροι, οι οποίοι δεν διστάζουν ακόμη και να κολυμπήσουν για να προσεγγίσουν τον φάρο, αλλά θα προτείναμε να περιμένετε ώσπου να αποκαλυφθεί το πέρασμα, για πιο ασφαλή και άνετη πρόσβαση.

2. Θα πρέπει φυσικά να έχετε κατά νου ότι όλη η πεζοπορική διαδρομή βρίσκεται μέσα στη φύση και δεν θα συναντήσετε κάποιο χωριό, πέρα από την αφετηρία στο Διαπόρι, για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Για αυτό καλό είναι να έχετε φροντίσει από πριν για αυτά.

3. Να θυμάστε ότι η διαδρομή δεν καλύπτεται καθόλου από δέντρα και η χαμηλή βλάστηση δεν θα σας κρατήσει καθόλου σκιά. Για αυτό να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε καπέλο, αντιηλιακό και άνετα δροσερά ρούχα.

4. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μαγιό και πετσέτες, ώστε να κάνετε μια κρύα βουτιά σε κάποια από τις παραλίες που θα συναντήσετε, για να πάρετε δυνάμεις για το υπόλοιπο της διαδρομής.

5. Θα προτείναμε επίσης να επισκεφθείτε το ακρωτήριο Κόμπι πολύ πρωινές ώρες, για να αποφύγετε την έντονη ζέστη.

6. Τέλος, επιλέξετε σταθερά και αναπαυτικά κλειστά παπούτσια, καθώς το πέρασμα από τη Λήμνο προς τη βραχονησίδα Κόμπι, καλύπτεται από πετρώδεις/βραχώδεις σχηματισμούς.

Πεζοπορία Λήμνος

Ολοκληρώστε την πεζοπορία σας στο ακρωτήριο Κόμπι, επισκεπτόμενοι κατά την επιστροφή σας το Διαπόρι, στο οποίο θα βρείτε εξαιρετικές ταβέρνες για φαγητό.

Η πεζοπορία στη Λήμνο είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εμπλουτίσετε τις εμπειρίες των διακοπών σας, καθώς το νησί διαθέτει μονοπάτια που θα σας φέρουν σε επαφή με τη λιγότερο γνωστή, αλλά εντυπωσιακή πτυχή του νησιού.

Τολμήστε να δοκιμάσετε μια από τις προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές και χαρίστε στο Καλοκαίρι σας μια διαφορετική νότα, που θα σας γεμίσει με ξεχωριστές αναμνήσεις!

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι