Πεζοπορία προς την Πυραμίδα της Λήμνου

Μοιράσου το

Η πεζοπορία στη Λήμνο είναι μοναδική, καθώς το τοπίο της εναλλάσσεται διαρκώς. Μέσα σε σύντομες χιλιομετρικές αποστάσεις ο επισκέπτης θα συναντήσει τα παραλιακά μέρη, με το μπλε του Αιγαίου που κυριαρχεί, αλλά και τα πιο ορεινά, που έχουν έντονο το βουκολικό τοπίο.

Παράλληλα, θα εκπλαγεί όταν θα διαπιστώσει ότι η Λήμνος διαθέτει καταρράκτες, εποχιακές λίμνες, ηφαιστειογενείς σχηματισμούς, αλλά και σημεία που θυμίζουν έρημο!

Στο άρθρο αυτό σας προτείνουμε μια πεζοπορική διαδρομή, η οποία συνδυάζει πολλά στοιχεία από την ποικιλομορφία της Λήμνου, επιτρέποντάς σας να γνωρίσετε την λιγότερο τουριστική πτυχή του νησιού, που σας καλεί να ανακαλύψετε!

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα απολαύσετε αυτή τη διαδρομή, καθώς θα γεμίσετε με εικόνες και αναμνήσεις, που θα σας μείνουν αξέχαστες.

insta: evyenia_nt

Πεζοπορία Λήμνος

Η διαδρομή για πεζοπορία στη Λήμνο ξεκινά από το χωριό Παλαιό Πεδινό, όπου μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας και κατευθύνεται στη Πυραμίδα της Λήμνου, στο Ακρωτήριο Πούντα.

Πρόκειται για μια εύκολη πεζοπορία, διάρκειας μίας ώρας, η οποία είναι κατάλληλη και για αρχάριους πεζοπόρους, ενώ δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, πέρα από ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια.

Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με πινακίδες που αναγράφουν και τα σημεία ενδιαφέροντος που θα περιγράψουμε και εδώ, ενώ μπορείτε να πληροφορηθείτε για την ιστορία της περιοχής σκανάροντας με το κινητό σας στις ειδικές σημάνσεις που θα βρείτε!

insta: g__kiou

Υδροβιότοπος Πεδινού

Η αφετηρία από το Παλαιό Πεδινό θα σας επιτρέψει να δείτε τον υδροβιότοπο Πεδινού, που είναι μία λιμνοθάλασσα καταφύγιο για αγριόπαπιες, κύκνους και φλαμίνγκο!

Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο που θα αγαπήσουν οι φυσιολάτρεις, το οποίο πέρα από την παρατήρηση πουλιών που μπορείτε να κάνετε, θα έχετε την ευκαιρία για να απολαύσετε την απόλυτη ηρεμία.

Στη συνέχεια της διαδρομής, θα συναντήσετε κάποιες στήλες, που είναι τα απομεινάρια ενός εργοστασίου αφαλάτωσης. Οι στήλες αυτές είναι η ένδειξη ότι κινείστε προς την σωστή κατεύθυνση!

Ιστορικά, το εργοστάσιο αυτό χτίστηκε το 1915, ώστε να προμηθεύσει με νερό τα νοσοκομεία και στρατόπεδα της περιοχής, η οποία έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

insta:
panagiotis_17j

Ρώσικο κοιμητήριο

Προχωρώντας, θα συναντήσετε το Ρώσικο κοιμητήριο Λήμνου, που αποτελεί μέρος της πεζοπορικής διαδρομής, αλλά και της ιστορίας του νησιού.

Εκεί θάφτηκαν Κοζάκοι πρόσφυγες, οι οποίοι κατά τον Ρώσικο Εμφύλιο Πόλεμο του 1918-1920, κατέφθασαν στη Λήμνο, μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων.

Κατά τη διαμονή τους στα στρατόπεδα των συμμάχων στη Πορτιανού και στα Τσιμάνδρια, πολλοί έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και των ασθενειών. 

Στα μεταγενέστερα χρόνια, στο Ρώσικο κοιμητήριο δημιουργήθηκε ένα μνημείο-φόρος τιμής των νεκρών, το οποίο «αγναντεύει» το Αιγαίο.

Youtube: Hiking Adventures

Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου

Από τα ωραιότερα σημεία της πεζοπορίας είναι το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται στο ομώνυμο νησάκι, το οποίο συνδέεται με τον κορμό της Λήμνου, μέσω μιας λωρίδας γης!

Παλαιότερα, η πρόσβαση στο εξωκλήσι πραγματοποιούνταν μόνο με βάρκα, ενώ πλέον είναι προσεγγίσιμο με τα πόδια, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει ένα τοπίο μαγευτικό.

Στον Άγιο Νικόλαο κάποιες φορές τελούνται και γάμοι, που αν είστε τυχεροί και πετύχετε έναν, θα απολαύσετε την κατάνυξη και γραφικότητα του μέρους.

Youtube: Hiking Adventures

Η Πυραμίδα της Λήμνου

Επιτέλους, φθάσατε στον προορισμό σας, στην Πυραμίδα της Λήμνου ή αλλιώς Κούλουρος, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η Πυραμίδα ήταν σημείο παρατήρησης των πλοίων που εισέρχονταν στον κόλπο του Μούδρου και από εκεί οι σκοποί κατηύθυναν τα πλοία μέσω ναυτικών σημάτων.

Ως κτίσμα αποτελεί και πάλι μνημείο-φόρο τιμής στους νεκρούς Κοζάκους και μάλιστα η ιστορία λέει ότι ήταν δημιούργημα όσων Κοζάκων εξόριστων επέζησαν από τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Λέγεται ότι στο χτίσιμο συμμετείχαν τόσο οι ηλικιωμένοι, όσο και τα παιδιά, έστω και αν έφερναν μόνο από μία πέτρα ο καθένας.

Στην κορυφή υπήρχε κάποτε σταυρός, ο οποίος χάθηκε με την πάροδο των χρόνων. Πλέον οι επισκέπτες της Πυραμίδας ανεβαίνουν στην κορυφή της και απολαμβάνουν την υπέροχη θέα!

insta: boulotis_dim

Επιστροφή στην αφετηρία

Επιστρέφοντας, θα περάσετε από τα δύο κολλητά εκκλησάκια των Αγίων Πέτρου και Παύλου και της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκονται πλάι στο κύμα, χαρίζοντας γραφικές νησιώτικες εικόνες.

Φθάνοντας πίσω στο χωριό Παλαιό Πεδινό, μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας ένα δροσερό ρόφημα ή ένα γευστικό παραδοσιακό γεύμα , στην πλατεία του χωριού, με τον μεγάλο πλάτανο και την όμορφη κρήνη.

Αν μάλιστα τυχαίνει να επισκεφθείτε το χωριό στις 6 Αυγούστου, θα γλεντήσετε και στο πανηγύρι του Σωτήρος που διοργανώνεται στην πλατεία.

insta: marinabury

Tips

Απολαύστε την πεζοπορία στη Λήμνο και χαρείτε τις μοναδικές ομορφιές της, ακολουθώντας τα tips:

  • Πραγματοποιείστε την πεζοπορική αυτή διαδρομή απογευματινές ώρες ή πολύ πρωινές, που ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος, μιας και η διαδρομή δεν καλύπτεται καθόλου από δέντρα.
  • Φορέστε άνετα αθλητικά παπούτσια, καθώς θα κινηθείτε σε χωματόδρομο, καλής όμως κατάστασης.
  • Προμηθευτείτε με νερό, καθώς πέρα από το Παλαιό Πεδινό, δεν υπάρχει άλλο σημείο εκεί γύρω, ώστε να πάρετε τα απαραίτητα.
  • Φυσικά, καπέλο, λευκά ρούχα και αντιηλιακό για να χαρείτε με ασφάλεια τον ήλιο.

 

Ευχόμαστε καλή διαμονή στη Λήμνο!

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι