Το Ιερό της Αρτέμιδας

Μοιράσου το

Το Ιερό της Αρτέμιδας είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου και βρίσκεται στην περιοχή του Αυλώνα Μύρινας, στον προαύλειο χώρο του ξενοδοχείου Porto Myrina, που είναι προσβάσιμος και για άτομα με αναπηρία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, για να δείτε το Ιερό, ενώ μέρος των ευρημάτων του εκτείθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, όπου θα μπορέσετε να δείτε τα σκεύη του ιερού βωμού, κοσμήματα, αλλά και λείψανα ταύρου, που ήταν δείγμα για την τέλεση θρησκευτικών τελετουργιών.

Ιστορία

Το Ιερό της Αρτέμιδας ήρθε στο φως, με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μεταξύ των ετών 1991 – 1993 και χρονολογείται ότι λειτουργούσε από την αρχαϊκή ως την ελληνιστική περίοδο, δηλαδή για περίπου 8 αιώνες!

Μέχρι και σήμερα μπορείτε να περιηγηθείτε στην πλακόστρωτη αυλή του Ιερού, που ήταν χαρακτηριστική σε όλους τους ναούς της θεάς Άρτεμης, η οποία προστάτευε την πόλη της Μύρινας.

Η θέση στην οποία χτίστηκε το Ιερό, φημολογείται ότι οφείλεται στην μυστηριακή εμφάνιση μιας τεράστιας κατσίκας, την ώρα της δύσης του ηλίου, σε όσους τύγχανε να περνούν από εκεί. Η εμφάνιση αυτή αποτέλεσε θείο σημάδι, για αυτό και το Ιερό της θεάς χτίστηκε εκεί τιμητικά.

Γύρω από την αυλή υπήρχαν βοηθητικά αψιδωτά κτίσματα για την τέλεση της λατρείας, τρία πηγάδια, που έβγαζαν το «λατρευτικό νερό», ενώ ανακαλύφθηκε και μία αίθουσα με θρανία, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν σε απόκρυφα τελετουργικά μύησης των πιστών.

Η είσοδος στο ναό πραγματοποιείται από δύο εισόδους, με την μια να βρίσκεται προς την πλευρά της πόλης και με την άλλη, προς την πλευρά της θάλασσας, όπου εικάζεται ότι υπήρχε αρχαίο λιμάνι.

Οι επιγραφές που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές, μαρτυρούν ότι πιθανώς υπήρχε ένα μικρό ιερό μέσα στα τείχη της πόλης και ένα μεγάλο, ακριβώς ίδιο, από έξω. Αυτή η πρακτική παρατηρείται τόσο στην Ηφαιστία, όσο και στο Καβείριο, που αξίζει επίσης να επισκεφθείτε.

Μια επίσκεψη στο Ιερό της θεάς Άρτεμης αξίζει κατά τη διαμονή σας στο νησί, ενώ μπορείτε να την συνδυάσετε με ένα μπάνιο στα ήσυχα νερά της παραλίας του Αυλώνα, που βρίσκεται κοντά.

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι