Το Ιερό των Καβείρων

Μοιράσου το

Το Ιερό των Καβείρων αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αρχαίο κόσμο, καθώς εκεί τελούνταν μυστηριακές λατρευτικές πρακτικές, που συνδέονταν με την φύση και την ανθρώπινη αναγέννηση.

Τοποθετημένο σε σημείο που είχε οπτική επαφή με την Σαμοθράκη, αλλά και με την αρχαία Ηφαιστεία, μέρη θρησκευτικά φορτισμένα, το Ιερό των Καβείρων αποτέλεσε αφιέρωμα στους Κάβειρους, δαίμονες της φωτιάς, της μεταλλουργίας, της γονιμότητας, του κρασιού και της θάλασσας.

Η Καβειριακή λατρεία της Λήμνου ήταν δημοφιλής στον αρχαίο κόσμο, αφού διατηρούσε τις πιο αρχέγονες παραδόσεις, οι οποίες μνημονεύονται σε μια πληθώρα αρχαίων ελληνικών και λατινικών έργων.

Τοποθετημένο στο απόκρυμνο ακρωτήριο της Χλόης, ο επισκέπτης θα απολαύσει την περιήγηση στο αρχαίο μνημείο, συνοδευόμενη από τις μαγικές εικόνες του θαλασσινού τοπίου.

Για να διατηρηθεί το μνημείο, έγιναν πολλές προσπάθειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς οι ισχυροί σεισμοί και η αρχαιοκαπηλεία, έπληξαν το Ιερό των Καβείρων.

insta: apostoliapapadamaki

 

Ωστόσο, ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει τα κτίσματα σε επίπεδο θεμελίων και να διακρίνει κατάλοιπα των ευρημάτων που βρίσκονται λαξευμένα μέσα σε φυσικό βράχο.

Όσοι έχουν επισκεφθεί το σημείο, κάνουν λόγο για την ενεργειακά φορτισμένη αύρα του, που όπως γνώριζαν καλά οι αρχαίοι, ήταν ιδανική για την τέλεση των θρησκευτικών πρακτικών τους, των «Καβείριων Μυστηρίων», όπως ονομάζονταν.

Πληροφορίες

Ο χώρος διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις για πρόσβαση ανάπηρων ατόμων, αλλά και πινακίδα αφής για άτομα με περιορισμένη όραση.

Παράλληλα, υπάρχει διαθέσιμη ψηφιακή ξενάγηση σε τέσσερις γλώσσες, μέσω τάμπλετ, ενώ το πρόσθετο ψηφιακό υλικό, ενημερώνει τον επισκέπτη για την ιστορία του Ιερού, όσο περιηγείται στα ειδικά σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Το Ιερό των Καβείρων λειτουργεί καθημερινά εκτός της Τρίτης, από τις 08.30 π.μ έως τις 15.30 μ.μ. Το κόστος του κανονικού εισιτηρίου είναι στα 3 Ε., ενώ του μειωμένου στα 2 Ε.

Η επίσκεψη στο μοναδικού κάλλους Ιερό των Καβείρων, με την τεράστια ιστορία, είναι απαραίτητη αν επισκεφθείτε το νησί, από όπου μπορείτε να αγναντεύσετε από ψηλά το Αιγαίο.

Κατεβαίνοντας μάλιστα τα σκαλιά του Αρχαιολογικού Χώρου, θα δείτε και την Σπηλιά του Φιλοκτήτη, στην οποία μπορείτε να μπείτε και να κολυμπήσετε στα δροσερά νερά της!

Δες περισσότερα

Live Εικόνα Κάστρο και Λιμάνι