Παραδοσιακά γλυκά: Ταψιού, σιροπιαστά και άλλα

Μοιράσου το

Το νησί  της Λήμνου είναι φημισμένο για τα παραδοσιακά γλυκά ταψιού, τα οποία φτιάχνονται με σουσάμι και μέλι Λήμνου.

Τα κατιμέρια και οι σαμσάδες είναι τα νόστιμα παραδοσιακά γλυκά με μέλι του τόπου, ενώ άλλα σιροπιαστά γλυκά είναι οι δίπλες και τα γλυκά του κουταλιού.

Τα βενιζελικά Λήμνου είναι αμυγδαλωτά γλυκά, που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι των ντόπιων, αλλά πεντανόστιμα είναι και τα λουκούμια και ο χαλβάς του νησιού.

Κατιμέρια

Τα κατιμέρια είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Λήμνου, που μοιάζουν με τις τηγανίτες.

Είναι σαν τηγανητές πιτούλες, που περιέχουν το παραδοσιακό τυρί καλαθάκι Λήμνου και γαρνίρονται με μέλι ή πετιμέζι. 

Πρόκειται για ένα χορταστικό έδεσμα, το οποίο απαντάται σε παραλλαγές, σε πολλά νησιά της Ελλάδας, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.

Τα κατιμέρια είναι ένα ιδανικό θρεπτικό πρωινό, για να ξεκινήσετε την ημέρα σας στο νησί της Λήμνου.

insta: cookedbyalexandra

Σαμσάδες

Οι σαμσάδες είναι σιροπιαστά γλυκά ταψιού, σαν μπακλαβάς και περιέχουν γέμιση από ντόπιο σουσάμι.

Το σουσάμι παράγεται στη Λήμνο από τα παλιά χρόνια, ενώ στα μέρη του νησιού που φύτρωναν αμυγδαλιές, οι σαμσάδες περιείχαν και αμύγδαλα.

Είναι από τα γλυκά ταψιού, που σερβίρονται σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως είναι η Πρωτοχρονιά και συνοδεύονται συχνά με κάποιο λικέρ.

insta: taverna.kalouditsa

Βενιζελικά Λήμνου

Τα βενιζελικά Λήμνου είναι τα δημοφιλή αμυγδαλωτά γλυκά του νησιού, τα οποία είναι ιδιαίτερα, τόσο στη γεύση, όσο και στην εμφάνιση.

Τα αμυγδαλωτά Λήμνου εξωτερικά έχουν μια γλυκιά επίστρωση γλάσου βανίλιας, ενώ μέσα περιέχουν αμυγδαλόψιχα και σοκολάτα.

Τα παραδοσιακά γλυκά αυτά πήραν το όνομά τους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί, ύστερα από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και την προσάρτηση της Λήμνου στο ελληνικό κράτος.

Για το καλωσόρισμα, οι γυναίκες της Λήμνου, πρόσφεραν στον Βενιζέλο τα περίφημα αμυγδαλωτά, που έμειναν γνωστά στην ιστορία του νησιού.

insta: lemnosphilema

Δίπλες

Οι δίπλες, τα γνωστά σε όλους παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, αποτελούν έδεσμα της Λήμνου, όχι μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το ιδιαίτερο αυτών των γλυκών είναι ότι χρησιμοποιείται αγνό μέλι Λήμνου, που χαρίζει ξεχωριστή γλυκύτητα και μυρωδιά στις δίπλες.

Επίσης, οι δίπλες Λήμνου έχουν μοναδικό σχήμα που μοιάζει με  λουλούδι, αποτελώντας στολίδι για το παραδοσιακό τραπέζι.

insta: hellozizilovepanda

Γλυκά του κουταλιού

Τα γλυκά του κουταλιού, αποτελούν κλασικό και αγαπημένο γλύκισμα της Ελλάδας. Όπως σε κάθε παραδοσιακή κουζίνα, έτσι και στην Λήμνο, τα σιροπιαστά γλυκά είναι φτιαγμένα με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, πέρα από την υπέροχη γεύση τους, είναι ιδανικά να προσφερθούν ως δώρο στα αγαπημένα πρόσωπα και ως αναμνηστικό από τις διακοπές στη Λήμνο.

Οι ξεχωριστές γεύσεις της Λήμνου περιλαμβάνουν το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι, φυστίκι, σταφύλι, μαυροκέρασο και ρετσέλι.

insta: giorgos_tsoulis

Λουκούμια και χαλβάς

Τα λουκούμια και ο χαλβάς, ανήκουν επίσης στην παραδοσιακή κουζίνα της Ελλάδας. Τα νησιωτικά λουκούμια και ο νησιωτικός χαλβάς είναι φημισμένα προϊόντα και στο εξωτερικό, ενώ μπορούν να προσφερθούν ως δώρα από τη Λήμνο.

Τα λουκούμια θα τα βρείτε σε διάφορες γεύσεις και αρώματα, με αγαπημένη επιλογή τα γεμιστά λουκούμια με αμύγδαλο.

insta: tessakiros

Ο μαστιχωτός χαλβάς Λήμνου είναι η κορυφαία επιλογή χειροποίητου χαλβά, αλλά φυσικά θα βρείτε και τον κλασικό χαλβά με αμύγδαλα και κακάο.

insta: achilladelis_lemnos

Παραδοσιακά γλυκά

Τα παραδοσιακά γλυκά της Λήμνου περιλαμβάνουν τα κατιμέρια με το τυρί καλαθάκι Λήμνου, τους σαμσάδες με το σουσάμι, τα περίφημα αμυγδαλωτά βενιζελικά Λήμνου, τις δίπλες, τα γλυκά του κουταλιού, τα λουκούμια και τον χειροποίητο χαλβά.

Οι γλυκές απολαύσεις του νησιού σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή, όσο θα κάνετε τις διακοπές στη Λήμνο, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε τα παραδοσιακά γλυκά της Λήμνου, ώστε να πάρετε μαζί σας την γλυκιά αυτή ανάμνηση!

Δες περισσότερα