Παραδοσιακά προϊόντα: Δώρα από τη Λήμνο

Μοιράσου το

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Λήμνου είναι δημιουργημένα με αγνά και φρέσκα υλικά, που παράγονται στη γη του νησιού. Οι πρώτες ύλες καλλιεργούνται φυσικά και συλλέγονται με αγάπη από τους παραγωγούς.

Τα παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν ιδανικό αναμνηστικό δώρο από τις διακοπές στη Λήμνο, ενώ μπορούν να προσφερθούν στα αγαπημένα σας πρόσωπα, που αγαπούν το καλό φαγητό και αναζητούν παραδοσιακές συνταγές.

Το μέλι Λήμνου, το σουσάμι, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα σιτηρά και τα αμπέλια της Λήμνου, προσφέρουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Μέλι Λήμνου

Το μέλι Λήμνου παράγεται από μελίσσια στις πλαγιές του νησιού, δίπλα στο κύμα. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ του θυμαριού που φυτρώνει άφθονο στη γη, ενώ τα αγριολούλουδα και τα υπόλοιπα βότανα της Λήμνου, χαρίζουν ξεχωριστό άρωμα στο μέλι.

Το θυμαρίσιο μέλι παράγεται σε μικρές ποσότητες, αλλά σίγουρα θα το βρείτε διαθέσιμο σε κάποιο κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα στη Λήμνο.

insta: agiaroumeli_thyme_honey

Αμπελώνες Λήμνου

Οι αμπελώνες Λήμνου έχουν τόσο μακραίωνη παράδοση, αφού μνημονεύονται ακόμη και στα ομηρικά έπη! Τα κατορθώματα του Οδυσσέα και η πολιορκία της Τροίας, συνοδεύονται από ιστορίες γύρω από το λημνιακό κρασί.

Η Λήμνος είναι φημισμένη για τα μοναδικά κρασιά της, τα οποία σύμφωνα με την μυθολογία ήταν αγαπημένη επιλογή του θεού Διονύσου!

Σήμερα, ένα εύρος ποικιλιών σταφυλιού, χαρίζουν στον επισκέπτη του νησιού κρασιά με ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις.

Πετιμέζι

Το πετιμέζι Λήμνου, που χρησιμοποιείται και στις παραδοσιακές συνταγές της Λήμνου, παράγεται από τον μούστο των αμπελώνων του νησιού, αποτελώντας μια ανερχόμενη επιλογή στις γκουρμέ συνταγές με πετιμέζι παγκοσμίως!

insta: winetrails.gr

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο Λήμνου είναι ανώτερης ποιότητας, ελαφρύ και έξτρα παρθένο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό.

Η ελαιουργία στη Λήμνο είναι ένα σχετικά νέο πεδίο γεωργικής ενασχόλησης, που ως τώρα έχει προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, χάρη στη γόνιμη λημνιακή γη.

insta: storyonaplate_kristinasmodila

Όσπρια

Από τα πιο εξαγώγιμα όσπρια της Λήμνου είναι τα φασόλια, που καλλιεργούνται στις εύφορες πεδιάδες του νησιού. Τα είδη φασολιών που παράγονται στη Λήμνο είναι τα αμπελοφάσουλα, τα πράσινα και λευκά φασόλια, αλλά και τα μαυρομάτικα.

Η φάβα της Λήμνου, είναι ένα από τα κατεξοχήν παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, αφού η άφκος, είναι μια μοναδική ποικιλία με ασύγκριτη νοστιμιά, που θα δώσει άλλη διάσταση στα πιάτα σας.

insta: 3alfa_gr

Προϊόντα σουσαμιού

Το ταχίνι και το σησαμέλαιο, υπήρξαν ανέκαθεν παραδοσιακά προϊόντα της Λήμνου, αφού οι καλλιέργειες σουσαμιού ήταν δραστηριότητα των γεωργών του νησιού από τα παλιά χρόνια.

Το σουσάμι χρησιμοποιείται ευρέως στις παραδοσιακές συνταγές της Λήμνου, με ξεχωριστή τους σαμσάδες, τον μπακλαβά της Λήμνου!

Ταχίνι

Το ταχίνι της Λήμνου είναι μια υπερτροφή, που παράγεται αγνά και φυσικά από το σουσάμι που φυτρώνει στο νησί. Θα το βρείτε στην κλασική εκδοχή του, αλλά σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε το ταχίνι ολικής άλεσης.

Σησαμέλαιο

Το σησαμέλαιο Λήμνου είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Μάλιστα, μέχρι να εξελιχθεί το ελαιόλαδο Λήμνου, το σησαμέλαιο αποτελούσε το παραδοσιακό λάδι της Λήμνου.

insta: eau_de_gay

Σιτηρά

Τα σιτηρά ήταν από πολύ παλιά μία από τις βασικές καλλιέργειες της Λήμνου. Η γόνιμη γη του νησιού προσφέρει ως και σήμερα εξαιρετικής ποιότητας σιτάρι, το οποίο χαρίζει αγνά ζυμαρικά, πεντανόστιμο αλεύρι και τραγανά παξιμάδια.

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά της Λήμνου είναι από τα κατεξοχήν παραδοσιακά προϊόντα, που σίγουρα θα λατρέψουν όσοι αγαπούν το καλό φαγητό.

Το φλωμάρι είναι η παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου, που αποτελεί το βασικό συνοδευτικό για τα κοκκινιστά κρέατα.

Τα αφτούδια είναι χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά με πετιμέζι και σερβίρονται με μελίχλωρο τυρί.

Φυσικά, ο τραχανάς, παραδοσιακό πιάτο της Ελλάδας, είναι αγαπητός και στη Λήμνο και δημιουργημένος με φρέσκα υλικά.

insta: photis_m

Αλεύρι

Το κλασικό αλεύρι Λήμνου παράγεται από τις καλλιέργειες σκληρού σίτου και αποτελεί μια δοκιμασμένη στον χρόνο επιλογή για την μαγειρική.

Όμως, το μαυραγάνι Λήμνου, είναι ένα είδος σιταριού, που ήρθε στο νησί από τους Ιταλούς, το 1930. Σήμερα, το μαυραγάνι αποτελεί τοπική ποικιλία σίτου, που παράγει το κίτρινο αλεύρι, ένα εύγευστο αλεύρι, ιδανικό για τις λημνιώτικες συνταγές.

Παξιμάδια

Το σιτάρι ονομάζεται αλλιώς «χρυσός θησαυρός» της Λήμνου. Ο θησαυρός αυτός, μαζί με το κριθάρι, αποτελεί την πρώτη ύλη για τα τραγανά παξιμάδια Λήμνου, που θα συνοδεύσουν ιδανικά τις σαλάτες σας.

insta: limnosflourstamateris

Παραδοσιακά προϊόντα

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Λήμνου αποτελούν μια υπέροχη ιδέα για αναμνηστικό δώρο για εσάς ή και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Οι τροφές που χαρίζει το νησί φέρουν την αγνότητα και την φροντίδα της λημνιακής παράδοσης και χαρίζουν γευστικές αναμνήσεις στους επισκέπτες και στους φίλους του τόπου.

Δες περισσότερα